The Blog

Hoe tajiine maken?

Tagine

Hoe maak je tajine? En wat zijn de ingrediënten om tagine te maken?

Een tajine (Arabisch: طاجين) is oorspronkelijk een aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Vooral in Tunesië is de tajine populair, maar de tajine wordt ook in Marokko gebruikt.

In Marokko wordt de tajine vooral gebruikt voor stoofpotten van vlees, vis of groenten, samen met diverse specerijen (zoals het traditionele kruidenmengsel ras el hanout), uien, peulvruchten en/of aardappelen. Traditionele gerechten zijn lamsvlees met dadels of andere zoete vruchten, kip met olijven en ingemaakte citroen, en gehaktballetjes met tomaat. In bepaalde varianten van gerechten worden in de laatste fase van het kookproces kaas of geklopte eieren toegevoegd. Als de eieren gestold zijn kan het gerecht gestort worden en in stukken gesneden worden.

De tajine wordt vooral voor stoofpotten gebruikt, waardoor het koken lang duurt. Bij het koken met de tajine slaat het verdampte water uit het voedsel als condens neer op het deksel, koelt daar af en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan.

Traditioneel wordt een tajine op een rooster boven hete kolen geplaatst. Bij gebruik op gas is het nodig een sudderplaatje te gebruiken. Tajines worden zowel gebruikt om groente-, vlees- als visgerechten te bereiden.

Laat een opmerking na

Uw e-mailadres zal niet zichtbaar zijn.